Hoe het begon ?

Het is 28 augustus 1954. Een stel jongelui zit in de auto op weg naar Groningen om daar het Gronings Ontzet te vieren. Wie waren deze jongemannen ? Naar alle waarschijnlijkheid waren dit o.a. Theo, Abel en Johannes Abeln.

Het gesprek gaat vanzelfsprekend over het aanstaande feest en de bijbehorende meiden, zoals gewoonlijk. En opeens verandert het gesprek van onderwerp. Ze hebben het over tafeltennissen.

Theo, die met zijn broers op St. Louis (internaat te amersfoort)  enthousiast is gemaakt voor tafeltennissen en bij de tafeltennisvereniging Emmen speelt, oppert de mogelijkheid om zelf een vereniging op te richten. Voordat ze in Groningen arriveren, is besloten een club op te richten. Over de accommodatie zijn ze het snel eens, dat moest bij hen thuis. Pa Koos Abeln, een man met een groot sporthart, zou dit vast wel goed vinden. De volgende dag zal men de oprichting van een vereniging rondmaken. Aldus geschiede.

De volgende dag wordt contact gezocht met “Leeuwarden” om de vereniging aan te melden. Dit moest immers nog vòòr 1 september gebeuren. Over een naam is nog niet nagedacht en die wordt ter plekke bedacht : Olympia ’54. De vereniging bestaat dan, zoor zover te achterhalen is, uit Johannes, Theo & Abel Abeln, Theo van Leeuwen (meegekomen van Emmen), Jan Barelds en Heinz Schomaker.

Olympia ’54 neemt dat jaar met 2 teams deel aan de competitie.